Semundjet e Tonsilave (Bajameve) Cfare jane tonsilat, pse jane te rendesishme, sa zgjat aktiviteti I tyre, pse semuren, dhe a duhen hequr? Bajamet apo tonsilat jane grumbullime limfoepiteliale te vendosura  ne gryke. Keto fillojne te zmadhohen ndermjet vitit te pare dhe te trete te jetes nderkohe qe pikun e arrijne nga viti i trete deri tek i shtati i jetes. Bajamet fillojne e zvogelohen pas vitit te 10 te jetes  e ne vazhdim duke u atrofizuar dhe humbur funksionet pas moshes 18 vjec. Tonsilat luajne rol te rendesishem ne mbrojtjen imunologjike te organizmit duke u konsideruar si linja e pare e mbrojtjes biologjike te organizmit nga variante te ndryshme antigenesh qe bien ne kontakt me rruget e siperme te frymemarrjes. Tonsilet prodhojne limfocidet ‘T’ te cilat ndihmojne ne imunitetin qelizor te gjithe organizmit dhe Imunoglobulinat(IgA,IgE,IgM) dhe limfocidet “B” te cilat jane pergjegjese per mbrojtjen locale.Keshtu tonsilet  bejne mbrojtje lokale dhe te pergjitheshme. Persa kohe zmadhimi i bajameve eshte brenda nje kufiri qe nuk pengon frymemarrjen sidomos gjate nates dhe ushqyerjen  konsiderohet zhvillim normal ne te kundert justifikohet reduktimi  ose  heqja e tyre. Tonsilat duke qene porta e pare e mbrojtjes bien ne kontakt te vazhdueshem me antigjene te ndryshem bakteriale,virale apo mykotik . Si pasoje e nderveprimit me agjentet mikrobike  tonsilet  ne vartesi dhe te faktoreve specific te organizmit ,tonsilat pesojne ndryshime strukturore te cilat ndikojne ndjeshem ne uljen e funksionit te tyre mbrojtes duke u kthyer ne vater te agjenteve ne siperfaqe dhe ne thellesi te tyre duke shkaktuar vazhdimisht infektimin e tyre ne rastet e tonsilitit acut dhe duke shperndare ose hedhur ne gjak toksina qe prodhohen nga mikrobet e vendosura ne brendesi te indit tonsillar duke shkaktuar ate qe njihet si Tonsilliti Chronik. Agjentet qe qendrojne ne tonsile ne vartesi dhe te reagimit te organizmit karshi tyre jane ne gjendje te shkaktojne semundje me karakter autoimun, qe do te thote organizmi lufton inde apo organe te caktuara te tij si psh: ne zemer, veshka, sistemin muskulo-skeletik, system nervor etj. Shume  agjente (microbe) jetojne si saprofite ne mukozen e gojes dhe te grykes , ne rastet e ndryshimeve t te mjedisit, keto kthehen ne patogene qe do te thote shkaktojne process imflamator. Streptocoku beta hemolitik eshte agjenti kryesor per te shkaktuar semundje autoimmune. A duhen hequr tonsilet ( bajamet) dhe a duhet te kemi frike nga heqja e tyre­? Propozimi per heqjen e tonsilave duhet te vije nga mjeku duke gjykuar mbi te dhenat klinike, laboratorike dhe me e rendesishmja vleresimi klinik I gjendjes se tonsilave. Gjykimi per heqjen e tonsilave nuk duhet  te bazohet tek madhesia e tyre.Duke zbatua drejt kriteret mjekesore atehere heqja e bajameve eshte nje clirim per organizmin ne pergjithesi, pasi i kemi larguar nje vater infeksioni  e cila  ne cdo moment shperndan ne gjithe organizmin toksina qe pengojne aktivitetin normal te tij dhe nga ana tjeter jane nje burim infeksioni per gjithe organizmin ne pergjithesi. Nuk duhet harruar qe perpos te gjitha ketyre bajamet kronike luajne nje rol te rendesishem  ne problemakika qe lidhen me   higjenen orale duke e veshtiresuar shume trajtimin efikas ne menyre konservative. Disa foto te Tonsilave kronike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment